Problem running Shared VMs on Windows 2008 R2 in WMware Workstation 9.0.2

July 28, 2013 – 9:14 am

UPDATE: SOLVED THE PUZZLE !!

After I had removed “127.0.0.1 localhost” from the Windows hosts file, everything works fine now

I have installed WMware Workstation 9.0.2 on a Windows 2008 R2 Server. Everything works fine, except I cannot enable sharing of VMs in the configuration.

The WMware Workstation server service starts, but dies after a few seconds. I have already searched the usual sources for a solution. ( replacing datasources.xml, re-installing the software after removing all previously installed components and cleaning the registry … ) I also made sure that the HTTPS port is not in use. Nothing helped.

I installed the software on a VM running Windows 2008 R2 and it worked immediately. I replaced the files on the physical machine with the ones from the VM. Same issue …

I really cannot figure out, what is going wrong. From the log I can see, that the service dies, while the software continues logging on the VM with the working setup.

vmware-log

Here is some more information from the log. Perhaps someone can tell, what is going on …


2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'Proxysvc'] Proxy config filepath is C:\ProgramData\VMware\hostd\proxy.xml
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 trivia 'TCP'] getaddrinfo((null), 9443, &hints, &result) returns {[::]:9443, 0.0.0.0:9443}
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'TCP'] WSASocket(23, SOCK_STREAM, 0, NULL, 0, WSA_FLAG_OVERLAPPED)returns 904
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'TCP'] CreateIoCompletionPort(handle=904, _iocp=28, key=1, NULL)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [03116 info 'Default'] Thread attached
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [03116 info 'ThreadPool'] Thread enlisted
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 trivia 'TCP'] bind(socket=904, addr=[::]:9443, len=28)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 trivia 'TCP'] listen(904, SOMAXCONN)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'TCP'] WSASocket(2, SOCK_STREAM, 0, NULL, 0, WSA_FLAG_OVERLAPPED)returns 908
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'TCP'] CreateIoCompletionPort(handle=908, _iocp=28, key=1, NULL)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 trivia 'TCP'] bind(socket=908, addr=0.0.0.0:9443, len=16)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 trivia 'TCP'] listen(908, SOMAXCONN)
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'Proxysvc'] Plugin initialized
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'Nfc'] Startup breakpoint disabled
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'Nfc'] Mockup false
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'Nfc'] File Services initialized fmgr([class NfcSvc::NfcFileManager:0231E1D8])
2013-07-28T09:47:02.376+02:00 [02172 info 'NfcManager'] [NfcManagerImpl] NfcManagerImpl created
2013-07-28T09:47:02.392+02:00 [02172 info 'Ovfmgrsvc'] Plugin initialized
2013-07-28T09:47:02.392+02:00 [02172 info 'Statssvc'] Initializing statssvc plugin
2013-07-28T09:47:02.392+02:00 [02172 info 'vim.PerformanceManager'] Collection interval is 20 sec
2013-07-28T09:47:02.392+02:00 [02172 error 'vim.PerformanceManager'] Stats Depot has future timestamps. Discarding old statistics information
2013-07-28T09:47:02.392+02:00 [02172 warning 'vim.PerformanceManager'] Reverting to default stats configuration
2013-07-28T09:47:02.439+02:00 [02172 info 'SupportsvcPlugin'] Plugin initialized
2013-07-28T09:47:02.439+02:00 [02172 info 'VcsvcPlugin'] Plugin initialized
2013-07-28T09:47:02.439+02:00 [02172 info 'ha-host'] About:(vim.AboutInfo) {
--> dynamicType = ,
--> name = "VMware Workstation",
--> fullName = "VMware Workstation build-1031769",
--> vendor = "VMware, Inc.",
--> version = "9.0.2",
--> build = "1031769",
--> localeVersion = ,
--> localeBuild = ,
--> osType = "win32-x86",
--> productLineId = "ws",
--> apiType = "HostAgent",
--> apiVersion = "5.1",
--> instanceUuid = ,
--> licenseProductName = "VMware Workstation",
--> licenseProductVersion = "9.0",
--> }
2013-07-28T09:47:02.439+02:00 [02172 info 'ha-host'] Initialized StoragerRM/Vmsvc powering-on interceptor
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'HostsvcPlugin'] Plugin started
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'HttpSvc.HTTPService'] Using default for nonChunkingAgents: 'VMware VI Client|VMware-client|VMware-client/3.*'
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'HttpSvc.HTTPService'] Using default for agentsNeedingContentLength: 'VMware-client'
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'HttpSvc.HTTPService'] Max buffered response size is 104857600 bytes
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 warning 'WelcomePageCustomizer'] Error loading OEM link information. The system cannot find the path specified.
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 verbose 'WelcomePageCustomizer'] Created customizer with oem file '/etc/vmware/oem.xml' and dynDataUrl '/dyndata.js'.
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'HTTP server'] HTTP server created with docroots C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\hostd/extensions/;C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\hostd/vimLocale/;C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\hostd/coreLocale/;C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\hostd/docroot/, chunked responses enabled: true
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'Solo'] soapPort: 8307
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 trivia 'TCP'] getaddrinfo(localhost, 8307, &hints, &result) returns {127.0.0.1:8307, 127.0.0.1:8307}
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'TCP'] WSASocket(2, SOCK_STREAM, 0, NULL, 0, WSA_FLAG_OVERLAPPED)returns 920
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'TCP'] CreateIoCompletionPort(handle=920, _iocp=28, key=1, NULL)
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 trivia 'TCP'] bind(socket=920, addr=127.0.0.1:8307, len=16)
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 trivia 'TCP'] listen(920, SOMAXCONN)
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 verbose 'TCP'] closesocket(920)
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'Default'] Win32 service stopped
2013-07-28T09:47:02.470+02:00 [02172 info 'Default'] Thread detached

 

  1. 3 Responses to “Problem running Shared VMs on Windows 2008 R2 in WMware Workstation 9.0.2”

  2. Have you tried to disable the windows firewall on the failing server?

    By Ralf m Petter on Jul 28, 2013

  3. yes, FW is disabled

    By Ulrich Krause on Jul 28, 2013

  4. SOLVED!! – See update in post

    By Ulrich Krause on Jul 28, 2013

Sorry, comments for this entry are closed at this time.